ICF Türkiye’ye Nasıl Üye Olurum? Detaylı Bilgi için Tıklayınız
Çalışma Kurulları Başvuru Formu için Tıklayınız
Ara
Close this search box.

Giriş Yap

Pandemi sürecinde, özellikle bireysel koçluk talebi arttı…

İş dünyasında kullanılan en iyi koçluk uygulamalarının konuşulduğu “ICF Türkiye Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarları devam ediyor. Dördüncüsü gerçekleşen webinarın konukları, LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Savcı Tandar ve Koçtaş İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Yazgan İyicik oldu. Etkinlikte, liderlik potansiyelini daha yukarılara çekerek kurumlarda verimliliği artırmak, bakış açılarını değiştirmek ve becerileri geliştirmek üzerine, kurum genelinde gerçekleştirilen deneyimler paylaşıldı.

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF’in, Türkiye’deki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye’nin başlattığı, koçluğa değer katan ve koçluk mesleğini ileriye taşıyan uygulamalar ve iş dünyasının bu konudaki deneyimlerinin paylaşıldığı “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarının dördüncüsü gerçekleşti.

ICF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve PCC unvanlı profesyonel koç Tuna Aktuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarın konukları,  LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Savcı Tandar ve Koçtaş İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Yazgan İyicik oldu. Etkinlikte koçluk uygulamaları ile şirket yöneticilerinin potansiyellerinin nasıl daha yukarılara çekildiği ve bunun şirkete nasıl yansıdığına dair bir sohbet gerçekleştirildi.

Emin ve Ehil Liderler

Liderlik modellerini “kuş” metaforu ile anlatan Gülperi Savcı Tandar, bir kuşun sağ kanadının erdem ve değerleri, sol kanadının yönetim becerilerini ve gövdesinin ise, mesleki uzmanlığı temsil ettiğini belirterek; “Bunun bir başka ifadesi de, emin ve ehil liderlerdir aslında. Liderlerimizin iki kanadını da güçlendirmeyi amaçlıyor ve hedefliyoruz. Kültürümüz güç değil; güçlendirme kültürüdür. Sağ kanatta yer alan erdem ve değerler için; başka bir deyişle, önemli bir lider özelliği olan ilham verme ve anlam buldurmada Koçluk uygulamaları çok önemli araçlardır.” dedi.

LC Waikiki’de Koçluk ve Mentorluk Grup Müdürlüğü

İnsanoğlunun yaşamı boyunca anlam arayışı içinde olduğunu vurgulayan Tandar, sözlerine şöyle devam etti: “Kişiler, kendi değerlerini iyice bilince çıkarıp, kurum değerleri ile bunlar arasında bağ kurduğunda; kurumsal bağlılığının, motivasyonunun arttığını gözlemliyoruz. Ve ekibinde de bunu uyguladığında performans artışı oluyor. Koçluk, bu süreci destekleyen çok güçlü bir iletişim aracı ve kurumumuzda çok önemli bir yer buldu. 2013’te Kurumsal Akademi’nin başına geçtim ve uyguladığımız modelde, verilen hedefe göre kişinin gelişim seviyesi belirlenerek, ihtiyaca göre koçluk ve mentorluk aldırdık. Kişisel gelişimleri gözlemledik. Bu modeli kullanmaya başladığımızda, liderlerimizin çok güzel şekilde mentorluk yaptığını, direktif verdiğini ama koçluk yetkinliklerinde ciddi bir gelişim ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla kurumumuzun koçluk ile tanışması tam da bu döneme denk geldi. Şu anda Koçluk ve Mentorluk Grup Müdürlüğü‘müz var ve bünyesinde 4 tam zamanlı koç ve 20 tane gelişim mentoru bulunuyor.”

Keşif Koçluk Yolculuğu

Koçtaş’taki koçluk uygulamalarının bir iç koçluk programıyla başladığını vurgulayan, Aylin Yazgan İyicik ise, “O dönemde bu işlerin sorumlusu olarak süreci ben başlattım. Daha sonrasında Koçtaş’ta, “Keşif” adını verdiğimiz mentorluk ve koçluk yolculuğu başlattık ve iç koçlar seçtik. Yaklaşık 24 tane iç koçumuz vardı.” dedi.

Liderlik Platformu adı altında koçluk mekanizmasının kalbinde olan bir platform oluşturduklarını belirten, Aylin Yazgan İyicik, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün mağaza müdürleri, müdür yardımcıları, yöneticilerimiz, yönetici adaylarımız hepsi eğitimden geçti. Geçen sene ilk mezunlarımızı verdik. ICF’in akredite ettiği koçluk okullarının birinden aldık eğitimi. Bu neden önemli çünkü biz bir perakende şirketiyiz ve bizim işimiz insana nasıl davrandığımız, nasıl yaklaştığımız… Bunlar her şeyi değiştiriyor ve farkı da yaratıyorlar. Koçluk katma değeri en yüksek hizmetlerden bir tanesi. Ayrıca özel olarak çok önemsediğimiz kadın liderlik programımız var. Şirket içerisinde kadın istihdamı ve kadın güçlendirme prensipleri çerçevesinde belirlediğimiz bir program bu ve yine dışardan ICF onaylı eğitim desteği aldık.”

“Dünyanın En İyi Koçluk Programı” ödülü

Ondört üst düzey yöneticiye koçluk eğitimi aldırdıklarını vurgulayarak webinar konuşmasına devam eden LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Savcı Tandar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda iç koç olarak çalışıyorlar. Bu projenin yaygınlaştırılması bizim için çok kıymetli. Tüm üst yönetim kadrosunu Koç yaklaşımlı liderlik eğitimine tabii tuttuk. On dört üst düzey yöneticimiz, üç modüllük programı bitirdi. Şu anda “Çift Kanat” adını verdiğimiz liderlik programımız var. Bir kanat, terfi eden liderler için… Bunu ICF’ten yirmi altı CC seviyesinde akredite de ettirdik. 2018’de EMCC’den “Dünyanın En İyi Koçluk Programı” ödülünü aldık. Bu eğitimi bütün yöneticilere mecbur kılıyoruz çünkü ne kadar erken koçlukla tanışırlarsa, farkına varır ve gerekli dönüşümü yaşarlarsa; ileride bir sıkıntıya düştüklerinde, hem kendileri bu hizmetten yararlanırlar hem de ekiplerini yönlendirirler. Dışarıdan kuruma gelen yöneticiler için ise, koçluk sertifikaları varsa bu eğitimden muaf tutuyoruz. Bu sene iç koçlarımızın da desteğiyle, uzman kadrolara da koçluk hizmeti vermeye başladık. Sosyal sorumluluk kapsamında meslek lisesi öğretmenlerine “Koçlukla Gelen Öğretmenlik” eğitimi verdik. Bunu çok önemsiyorum zira bizim toplumumuzun soru sormayı bilen insanlara ihtiyacı var. 2015 yılından bu yana 584 kişiye 5 bin 834 saat bireysel koçluk vermişiz ve bu az bir rakam değil. Koçlukla gelen liderlik programını bin 786 kişi almış. 20 bin 946 saat bu eğitimi vermişiz. Yöneticilerimizin yüzde 80’ini Koç yaklaşımlı  lider olarak yetiştirmek bizim için çok mutluluk verici bir şey.”

Pandemi ve Koçluk

Webinarda pandemi süreci de ele alınarak, bu konudaki uygulamalardan örnekler paylaşıldı. Pandemi dönemiyle birlikte her şeyin adeta bir gecede değiştiğini, her şeyin hızla dijitale taşındığına değinen Tandar; “Ekiplerimizi uzaktan yönetmeye başladık ve toplantılarımızı herkes gibi online yapıyoruz. En büyük kazanım bu oldu bu dönemde. Burada da güçlü koçluk becerileri o kadar önemli ki… Mentorluk ve koçluk becerilerini çok sağlam şekilde kullanıyoruz. Pandemi sürecinde bireysel koçluk talebi arttı. Fakat burada da koçların bir şeye çok dikkat etmesi gerekiyor: Psikolojik bozukluklarda olabiliyor ve kişinin psikolojik desteğe ihtiyacı varsa işin uzmanına yönlendirmek çok çok önemli.” dedi.

Koçtaş’ta beş yıldır her sene bağlılık anketleri yaptıklarını vurgulayan Aylin Yazgan İyicik ise, “Yaklaşık kırk beş olan bağlılık skorunu seksen kadar çıkardık. En iyi işverenler mertebesine ulaşmış durumdayız. Pandemi sürecinde ise, herkes doğal olarak büyük bir belirsizlik ile karşı karşıya kaldı. Anketlerle durum tespitleri yaptık. Ayrıca birebir iç görü çalışmaları yaptık. Yaşadığımız sıkıntının normal olduğunu, her şeyden önce insan olduğumuzu çalışanlara iyi anlatmamız gerekiyordu. Kurumsal kültüre adapte olmanın temeli psikolojik güvendir, insanların geribildirim vermekte zorlanmamasıdır. Gerektiğinde takımın başarısı için sorumluluk almasıdır. Tüm bu koçluk becerilerinin sağladığı avantajlar, şirketlerin stratejik dönüşümüne de katkı sağlıyor.” dedi.

Webinarın konukları LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Savcı Tandar ve Koçtaş İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Yazgan İyicik, etkinlik sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.