ICF Etik Kuralları

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Etik Kuralları beş ana bölüm ve bir EK’ten oluşmaktadır:
- AMAÇ
- ICF TEMEL DEĞERLERİ VE ETİK İLKELERİ
- ICF EKOSİSTEMİNDEKİ HERKES İÇİN YÜKÜMLÜLÜKLER
- ICF PROFESYONELLERİ İÇİN ETİK STANDARTLAR
- ETİK ANDI
EK: KURALLARDA KULLANILAN TERİMLERİN TEMEL TANIMLARI DİĞER TERİMLERİN SÖZLÜĞÜ
1. AMAÇ
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) dünyanın önde gelen koçluk derneğidir.
ICF altı Aile Kuruluşu’ndan (Family Organizations) oluşmaktadır. Bunlar birlikte ICF Ekosistemini oluştururlar. Aile Kuruluşları şunlardır: ICF Profesyonel Koçlar (“ICF Professional Coaches”), ICF Ünvanlanma ve Standartlar (“ICF Credentials and Standards”), CF Koç Eğitimi (“ICF Coaching Education”), ICF Vakfı (“ICF Foundation”), ICF Organizasyonlarda Koçluk (“ICF Coaching in Organizations”), ICF Düşünce Liderliği Enstitüsü (“ICF Thought Leadership”). ICF Global Kurulu, ICF Ekosisteminin tamamı için stratejik yönlendirme ve koordinasyon sağlar.
ICF, misyonu ve sorumluluğu temelinde, ICF Profesyonelleri (EK’teki Tanımlara bakınız) olarak veya başka herhangi bir sıfatla hareket eden ICF Ekosistemi içindeki herkes tarafından uyulması gereken Etik mesleki davranış Standartlarını belirleyen Etik Kuralları sağlar. ICF Etik Kuralları tarafından yönetilen roller ve sorumluluklar ICF Profesyonellerini, ICF personelini (EK’teki Tanımlara bakınız), gönüllü çalışanları, ICF Yönetim Kurulları üyelerini, Uygulama Topluluklarının liderlerini, ICF Global komitelerinin, geçici bir süre görev için bir araya gelen ekipleri ve çekirdek ekiplerin üyelerini (ICF Profesyoneli olsunlar ya da olmasınlar) içerir.
ICF Etik Kuralları, Etik Kuralları, Etik İlkeleri ve Etik Davranış Standartlarını anlamak için bir temel olarak Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun Temel Değerleri’ni (ICF Temel Değerleri) içerir.
ICF Etik Kuralları, ICF’in ve global koçluk mesleğinin bütünlüğünü korumak için şu şekilde hizmet eder:
ICF Temel Değerleri ve Etik İlkeleri ile tutarlı davranış Standartları belirlemek.
- Etik düşünme, eğitim ve karar verme süreçlerine rehberlik etmek.
- ICF Etik Davranış İnceleme (Ethical Conduct Review- ECR) süreci aracılığıyla hakemlik ederek ICF Etik Standartlarını korumak.
- ICF tarafından akredite edilmiş programlarda ICF Etik eğitimi için temel sağlamak.
Bu Etik Kurallar, Kurallara tabi olan kişileri, etik muhakeme ve etik karar verme süreçlerine dahil olmaları gerektiğinde dikkate almaları gereken etik faktörlere, Değerlere ve İlkelere yönlendirerek onlara yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
ICF Etik Kuralları, kişiler profesyonel etkileşimlerinde kendilerini ICF Profesyoneli ve/veya ICF Ekosistemi’ne ait olarak temsil ettiklerinde geçerlidir.
Etik olarak çalışmak demek, ICF Ekosistemi içinde yer alanların kaçınılmaz olarak beklenmedik konulara yanıt verilmesini, ikilemlerin çözülmesini ve sorunlara çözüm bulunmasını gerektiren durumlarla karşılaşacakları anlamına gelir.
ICF Ekosistemi içindeki kişiler, paydaşları söz konusu olduğunda cesurca hareket etmeyi ve “İYİ OLANI YAPMAK” İlkesini destekleyen zor kararlar almayı gerektirse bile etik olmaya çalışırlar.
Kuralların 4. Bölümü, koç, koç süpervizörü, mentor koç, eğitimci veya eğitimi devam eden öğrenci koç rollerinde bulunan ICF Profesyonellerinin Etik yükümlülüklerini ifade etmektedir.
ICF Bağımsız İnceleme Kurulu, tüm ICF Profesyonelleri için geçerli olan Etik Davranış İnceleme (ECR) süreci aracılığıyla bu Etik Kuralları desteklemeye hizmet eder.
ICF, tüm ünvanlı ICF Profesyonellerinin sürekli Etik eğitimi ve öğretimi almasını zorunlu kılmaktadır. Buna ek olarak ICF, Etiği koçluk mesleğinin temel unsuru olarak gördüğü için, ICF akredite koçluk eğitim programlarının Etik eğitimi vermelerini gerekli görmektedir.
ICF Etik Kuralları, ICF Ekosistemi’ne dahil olan tüm bireyler ve kuruluşlar için bütün olarak geçerlidir. ICF Ekosistemi içindeki hiç kimse, Kuralların herhangi bir bölümünden ya da parçasından kendini devre dışı bırakamaz, Kuralları silemez, değiştiremez ya da tadil edemez.
2. ICF TEMEL DEĞERLERİ VE ETİK İLKELERİ
Etik Kurallar, Temel Değerlerin ve Etik İlkelerin uygulanmasına yönelik kılavuz İlkeler sağlar ve bunların nasıl hayata geçirileceğini gösterir. Tüm Değerler ve İlkeler eşit derecede önemlidir, birbirini destekler ve ilham vericidir. ICF Ekosistemi içindeki herkesin Temel Değerleri benimsemesi, Değerlere bağlı kalması ve tüm profesyonel etkileşimlerinde İlkelere uyması beklenir.
Temel Değerler ve ilgili Etik İlkeler ICF Global web sitesinde listelenmiştir ve aşağıda tekrarlanmaktadır.
(Bkz. https://coachingfederation.org/app/uploads/2022/01/ICF-Core-Values.pdf.)
Profesyonellik: Sorumluluk, saygı, dürüstlük, yetkinlik ve mükemmelliği kapsayan bir koçluk zihniyetine ve profesyonel kaliteye bağlılık.
Profesyonelliğimi şu şekilde gösteririm:
- Tüm etkileşimlerimde profesyonel tutumumun insanlık Temel Değeri ve koçluk zihin yapısını yansıtan bir yetkinlikle sürekli uyumlu olmasını sağlamak.
- Tüm açıklamalarımın doğru ve gerçeğe uygun olması.
- Yaşam boyu mesleki eğitim ve kişisel gelişimi sürdürmeyi taahhüt etmek.
- Müşterilerimin, öğrencilerimin ve ICF Profesyonellerinin sürekli kişisel ve mesleki gelişimini desteklemek.
- Taahhütlerimi yerine getirmek.
- Etik ikilemler ve sorunların farkında olmak ve bunlara çözüm üretirken ICF Etik Kurallarına bağlı kalmak.
- Bilgi, uzmanlık ve deneyimlerimi paylaşırken ICF Temel Yetkinliklerine bağlı kalmak.
- Zorluklar karşısında dayanıklı ve özgüvenli olmak.
- Koçluğa dair tüm iş ilişkilerinde saygılı ve şeffaf davranmak.
- Koçluğa dair tüm etkileşimlerde açık ve doğru beyanlarda bulunmak.
- Dürüstlük, cesaret, eylemlerimde tutarlılık, etik davranış ve en yüksek Standartları ICF ve koçluk mesleği çerçevesinde taahhüt etmek.
İş birliği: Sosyal bağlantı geliştirme ve topluluk oluşturma taahhüdü.
Şu şekilde İş birliği yaparım:
- Ortak yaratıcılığı ve becerikliliği teşvik ederek profesyonel koçluğu desteklemeye yönelik taahhütlerde bulunmak ve ilerleme kaydetmek.
- Farklı sosyal kimliklerden oluşan gruplar içinde ve gruplar arasında ortaklık kurarak çalışmak.
- Herhangi bir kolektif çalışmada yer alırken bilinçli ve niyetli olmak.
- Müşteri(ler) ve Sponsor(lar) ile çalışan diğer ICF Profesyonelleri ile iş birliği yapmak.
- İlgili meslekler, dernekler ve diğer koçluk organizasyonları ve üyeleriyle iletişim ve iş birliği sağlamak.
İnsanlık: Başkalarına karşı insancıl, nazik, şefkatli ve saygılı olmaya bağlılık taahhüdü.
İnsanlık değerimi şu şekilde gösteririm:
- Bir insan olarak mükemmel olmam gerekmediğini ve kusurları koçluk zihin yapısıyla ifade etmenin benim açımdan açıklık ve kendini kabul kültürünü yaymak için bir fırsat olduğunu kabul etmek.
- Her zaman öğrenecek daha çok şeyim olduğunu bilmek ve diğer bakış açılarına açık olmak.
- Dürüstlüğü, şeffaflığı ve netliği destekleyen özgün ilişkiler kurmak.
- Sürekli olarak öz-farkındalık arayışında ve gelişiminde olmak.
- Hatalarımı kabul etmek ve sahiplenme konusunda istek göstermek.
- Eylemlerimin sorumluluğunu kabul etmek ve onlardan ders çıkarmak.
- Başarılarım hakkında mütevazı olmak.
- Herhangi bir şekilde üstünlük ima edecek davranış veya iletişim biçimlerinden kaçınmak.
- Kapsayıcılık, saygınlık, öz-değer ve insan haklarına bağlı olmak.
Hakkaniyet: Her zaman, herkes için hakça olan eşitlikçi süreçler uygulayabilmek için başkalarının ihtiyaçlarını keşfetmek ve anlamak için koçluk zihniyetini kullanma taahhüdü.
Hakkaniyetimi şöyle gösteririm:
- Tüm kimlik gruplarını ve katkılarını kabul etmek ve saygı duymak.
- Herkese aynı saygı ve adalet duygusuyla davranmak.
- Kendimde ve başkalarında, bilinçli ve bilinçsiz sistemik önyargı kalıplarına farkındalık geliştirmek.
- Sosyal çeşitliliği, sistemik eşitliği ve sistemik baskıyı ve bunların koçluk mesleğinde nasıl ortaya çıktığını anlamak ve farkındalık oluşturmak üzere incelemek.
- Tüm koç-müşteri, eğitmen-öğrenci, mentor-koç ve süpervizör-koç ilişkilerimde eşitliği ve iş birliğini sürdürmek.
3. ICF EKOSİSTEMİNDEKİ HERKES İÇİN TAAHHÜTLER
Bu Değerler, ilham verici olup, etik muhakeme ve karar verme için sağlam bir rehber niteliğindedir. ICF Ekosistemi içindeki herkesin tüm profesyonel etkileşimlerinde bu Değerleri onurlandırması ve gözetmesi beklenir.
Biz:
- Global ölçekte düşünerek, düşüncelerimizde, eylemlerimizde ve konuşmalarımızda cesur davranarak, etkimizin farkında olarak ve her türlü sonucun sorumluluğunu taşıyarak, görevlerimizi bilinçli bir şekilde bütünlük ve hesap verebilirlikle yerine getiririz.
- Sürekli kişisel, mesleki ve etik gelişim yoluyla mükemmelliği taahhüt ederiz.
- Kültürel filtrelere karşı uyanık olup, kültürlerarası ve çok kültürlü farklılıklar hakkında açık konuşmalar yaparak kendi kültürümüzden farklı kültürlere saygı gösteririz.
- İlişkilerin ve bu ilişkilerin önyargılar, güç dinamikleri ve sistemik baskı biçimleri gibi faktörlerden nasıl etkilendiği konusunda farkında olup, sürekli eğitim ve açık diyaloglar yoluyla bu faktörleri aktif olarak ele alırız.
- Etik gelişimimizi ve olgunluğumuzu sürekli öz değerlendirme ve artan öz farkındalık yoluyla geliştiririz. Bir etik ikilemle karşılaştığımızda, konuyu çözmek için gerektiğinde destek ararız.
- Başkalarının etik dışı davranışlarının farkına varırsak endişelerimizi saygılı bir şekilde iletmeye çalışır ve gerekirse sonraki adımlar için etik rehberlik isteriz.
- Bu Etik Kurallar tarafından belirlenen etik sorumluluklar hakkında bilgilendirilmesi gereken kişilerle, bu Etik Kurallara erişimlerini sağlayarak, iletişim kurarız.
- Etik davranmanın Etik Kurallarda yazılı olanın ötesine geçmek anlamına geldiğini kabul ederiz.
4. ICF PROFESYONELLERİ İÇİN ETİK STANDARTLAR
Bu ICF Etik Davranış Standartlarını karşılamak, ICF Temel Yetkinliklerinin (ICF Core Competencies) ilkidir: “Etik Kuralları Uygular: Koçluk Etik Standartlarını anlar ve bunları tutarlılıkla uygular.”
Aşağıdaki Etik Standartlar, – mevcut bir resmi koçluk ilişkisi (tanımlara bakınız) olsun ya da olmasın – ICF Profesyonellerinin mesleki faaliyetlerine uygulanır.Bu Etik Standartlar 5 kısma ayrılmıştır:
- Müşteri ve/veya Sponsor için Bağlantı Anlaşmaları
- Gizlilik ve Yasal Uyumluluk
- Mesleki Davranış ve Çıkar Çatışmaları
- Tutarlı Değer Sunma Taahhüdü
- Mesleki Bütünlük ve Hesap Verebilirlik
Kısım 1:
Müşteri ve/veya Sponsor için Bağlantı Anlaşmaları
Bir ICF Profesyoneli olarak, ben:
1.1 Koçluk Müşterisi/Müşterileri, Sponsoru/ Sponsorları ve/veya doğrudan ilişki içinde olduğum diğer ilgili tarafları, (koçluk başlamadan önce) koçluğun doğasını açıklamak ve roller, sorumluluklar, gizlilik, finansal düzenlemeler ve koçluk bağlantısının diğer yönleri ile ilgili bir koçluk anlaşmasını birlikte oluşturmak için bilgilendiririm.
1.2 Tüm tarafların koçluk ilişkisini, koçluk bağlantısının herhangi bir anında, herhangi bir nedenle, sözleşmenin hükümlerine tabi olarak, sona erdirme haklarına saygı gösteririm.
Kısım 2:
Gizlilik ve Yasal Uyumluluk
Bir ICF Profesyoneli olarak, ben:
2.1 Yerine getirdiğim rol ne olursa olsun, ilgili tüm taraflarla en katı gizlilik düzeyini korurum.
2.2 Tüm koçluk bağlantılarım sırasında ilgili tüm taraflar arasında hangi bilgilerin paylaşıldığı ve nasıl paylaşıldığı konusunda net bir anlaşmaya varırım.
2.3 Müşteri(ler), Sponsor(lar) ve diğer ilgili taraflarla, hangi gizli bilgilerin uygun makamlara ifşa edilmesi gerekebileceği konusunda açık bir anlaşmaya varırım; örneğin, yasa dışı faaliyet, yasa gereği, geçerli mahkeme emri veya mahkeme celbi; veya kendine veya başkalarına yönelik yakın/olası tehlike riski.
2.4 Elektronik dosyalar ve iletişimler de dahil olmak üzere tüm kayıtları gizliliği, güvenliği ve mahremiyeti koruyacak ve yürürlükteki yasalara ve anlaşmalara uyacak şekilde korur, saklar ve imha ederim.
2.5 Doğrudan ve/veya faydalandığım herhangi bir teknoloji sistemi (yani teknoloji destekli koçluk araçları, veritabanları, platformlar, yazılım ve yapay zeka) aracılığıyla yaptığım koçluklarda, Müşteri(leri)me, Sponsoruma/Sponsorlarıma, meslektaşlarıma ve genel olarak kamuya karşı etik ve yasal yükümlülüklerimi yerine getiririm.
2.6 Destek personelimin Etik Kuralların ilgili Standartlarına uymasından sorumluyum.
2.7 ICF Profesyonellerinin gizliliğini korurum ve iletişim bilgilerini (e-posta adresleri, telefon numaraları vb.) yalnızca ICF veya ICF Profesyoneli tarafından yetkilendirildiği şekilde kullanırım.
2.8 Telif hakkı yasalarına uyarım ve başkalarının katkılarını ve fikri mülkiyetlerini tanır ve saygı gösterir, yalnızca kendi materyalimi sahiplenirim.
Kısım 3:
Mesleki Davranış ve Çıkar Çatışmaları
Bir ICF Profesyoneli olarak, ben:
3.1 Birden fazla anlaşma ve ilişkiye sahip olmanın sonuçlarının ve çıkar çatışması potansiyelinin farkındayım ve bu konuyu ilgili tüm taraflarla değerlendiririm.
3.2 Koçluk Müşteri(leri) ve Sponsor(ları) ile çıkar çatışmalarını ve potansiyel çıkar çatışmalarını öz yansıtma, koçluk anlaşması(ları) ve devam eden diyalog yoluyla yönetirim. Bu, kurumsal rollerin, sorumlulukların, ilişkilerin, kayıtların, gizliliğin ve diğer raporlama gerekliliklerinin ele alınmasını içerir.
3.3 Herhangi bir çıkar çatışmasını veya potansiyel çıkar çatışmasını, ilgili taraflarla sorunu çözerek, profesyonel yardım arayarak veya profesyonel ilişkiyi askıya alarak veya sonlandırarak çözerim.
3.4 Fiziksel veya başka türlü profesyonel etkileşimleri yöneten açık, uygun ve kültürel açıdan hassas sınırların farkında olma ve belirleme sorumluluğunu üstlenirim.
3.5 Irk, renk, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, sosyo-ekonomik statü, yaş, spiritüel (ruhani) uygulama, yetenek ve diğer gruplar, sınıflar ve insan farklılıkları kategorilerine dayalı olarak başkalarına karşı ayrımcılık yapmayacak şekilde, önyargılarımın farkında olarak ve bunları ele alarak hakkaniyeti korurum.
3.6 Koçluk ilişkisindeki yakınlık düzeyine dikkat ederim. Müşteri(ler) veya Sponsor(lar) ile herhangi bir cinsel veya romantik ilişkiye girmem. İlişkide bir değişim tespit edersem, sorunu ele almak için uygun önlemleri alırım veya koçluk bağlantısını sonlandırırım.
3.7 ICF Profesyonellerinin genellikle önceki eğitim ve/veya deneyimlerine dayalı olarak birden fazla profesyonel rolde (örn. mentor, terapist, İnsan Kaynakları uzmanı, değerlendirici) hizmet verdiğini ve ICF Profesyoneli rolü dışında bir sıfatla hareket ettiğimde bunu Müşteriye açıklamanın benim sorumluluğum olduğunu anlıyorum.
3.8 Profesyoneller arası yönlendirmelere ilişkin ödenmiş/alınmış veya ödenecek/alınacak ödeme ve/veya farklı yararlar bilgisini Müşteri(lere)ye açıklarım.
Kısım 4:
Tutarlı Değer Sunma Taahhüdü
Bir ICF Profesyoneli olarak, ben:
4.1 Müşterimle kültürel, ilişkisel, psikolojik veya bağlamsal nedenlerden kaynaklanabilecek aramızdaki her türlü güç veya statü farklılığının farkındayım ve Müşterimle ortaklaşa olarak bunları aktif bir şekilde yönetirim.
4.2 Koçluk performansımı veya mesleki taahhütlerimi olumsuz etkileyebilecek kişisel sınırlamalarımın veya koşullarımın farkında olurum. Gerekirse, uygun profesyonel rehberlik de dahil olmak üzere destek ararım. Bu, koçluk ilişkimin/ilişkilerimin askıya alınmasını veya sonlandırılmasını gerektirebilir.
4.3 Koçluk ilişkisinden alınan değerde bir değişim olabileceğine dair belirtilere karşı tetikte olurum ve bunu Müşteri ile görüşürüm. Uygunsa, koçluk ilişkisindeki değişiklikleri ve/veya farklı bir koç, profesyonel veya kaynak potansiyelini araştırırım.
Kısım 5:
Mesleki Bütünlük ve Hesap Verebilirlik
Bir ICF Profesyoneli olarak, ben:
5.1 Koçluk niteliklerimi doğru bir şekilde tanımlarım ve koçluk yetkinlik seviyem, uzmanlığım, deneyimim, eğitimim, sertifikalarım ve ICF Ünvanımın sınırları dahilinde çalışırım.
5.2 Bir ICF Profesyoneli olarak sunduklarım, ICF tarafından sunulanlar, koçluk mesleği ve koçluğun potansiyel değeri hakkında doğru ve kesin, sözlü ve yazılı beyanlarda bulunurum.
5.3 Mesleki davranışlarımın Müşterilerim, paydaşlarım, koçluk mesleği ve toplum üzerindeki etkisinin farkında olarak “kötü olandan kaçınma” yerine “iyi olanı yapma” felsefesine bağlı kalırım.
ICF’in, kendi takdirine bağlı olarak ve Etik Davranış İnceleme (ECR) sürecine göre, ICF Etik Kurallarının ihlalinden dolayı beni sorumlu tutabileceğini anlıyorum. Ayrıca, ICF’e karşı sorumluluğumun, herhangi bir ihlal için zorunlu ek koçluk eğitimi, mentorluk, süpervizyon veya ICF üyeliğimin ve/veya ICF ünvanımın kaybı gibi yaptırımları içerebileceğini kabul ediyorum.
5. ETİK ANDI
EK: KURALLARDA KULLANILAN TERİMLERİN TEMEL TANIMLARI
- “Çıkar Çatışması” – bir ICF Profesyonelinin birden fazla faydayla ilgili olduğu ve bir faydaya hizmet etmenin diğerine karşı çalışabileceği veya çatışabileceği bir durum. Bu, finansal, kişisel, içsel, profesyonel veya bir Müşteri, potansiyel Müşteri veya Sponsor ile olası bir çatışma olabilir. (Bkz. Standartlar 3.1, 3.2, 3.3)
- “Destek Personeli” – ICF Profesyonelleri için çalışan ve Müşteriler ve/veya koçlar hakkındaki bilgilere erişimi olan kişiler. (örn. idari asistanlar, pazarlama, muhasebe, vb.) (Bkz. Standart 2.6)
- “Eşitlik” – ırk, etnik köken, ulusal köken, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, din, göçmenlik durumu, zihinsel veya fiziksel engellilik ve diğer insani farklılık alanlarına bakılmaksızın tüm insanların kapsayıcılığı, kaynaklara ve fırsatlara erişimi deneyimlediği bir durumdur. (Bkz. Bölüm 2 ve Standart 3.5)
- “Fikri Mülkiyet” – yasal olarak yaratıcısının veya sahibinin mülkü olarak tanınan zihin yaratımları. Fikri mülkiyet hakları, yaratıcısına veya sahibine, izinsiz kullanım veya ihlale karşı yasalar kapsamında korunan yaratımlarını kullanma, üretme ve dağıtma konusunda münhasır haklar verir. (Bkz. Standart 2.8)
- “Gizlilik” – yasal bir neden ya da gereklilik olmadıkça, zarar verme/görme tehdidi bulunmadıkça ya da Müşteri tarafından açıklanması için yazılı onay verilmedikçe koçluk ilişkisi içinde ya da çevresinde elde edilen her türlü bilginin korunmasıdır. (Bkz. Standartlar 1.1, 2.1, 2.3, 2.4, 3.2)
- “ICF Akredite Koçluk Eğitimi” – ICF tarafından titiz bir inceleme sürecinden geçen ve müfredatının ICF koçluk tanımı, Temel Yetkinlikler ve Etik Kuralları ile uyumlu olduğunu gösteren bir eğitim kurumu tarafından sunulan bir program. (Bkz. Bölüm 1 ve Standart 5.1)
- “ICF Ekosistemi” – ICF altı Aile Kuruluşundan (Family Organizations) oluşmaktadır. Bunlar birlikte ICF Ekosistemini oluştururlar. Aile Kuruluşları şunlardır: ICF Profesyonel Koçlar (“ICF Professional Coaches”), ICF Ünvanlanma ve Standartlar (“ICF Credentials and Standards”), ICF Koç Eğitimi (“ICF Coaching Education”), ICF Vakfı (“ICF Foundation”), ICF Organizasyonlarda Koçluk (“ICF Coaching in Organizations”), ICF Düşünce Liderliği Enstitüsü (“ICF Thought Leadership”) ve hepsi ICF Global Yönetim Kurulu çatısı altındadır. (Bkz. Bölüm 1)
- “ICF Personeli” – ICF için yönetim ve idari hizmetler sağlamak üzere ICF veya ICF tarafından sözleşme yapılan herhangi bir yönetim şirketi tarafından istihdam edilen veya sözleşme yapılan herhangi bir kişi. (Bkz. Bölüm 1)
- “ICF Profesyoneli” – Koç, Koç Süpervizörü, Mentor Koç, Koç Eğitmeni, Eğitimdeki Koç, Yönetim Kurulu Üyesi, Gönüllü veya Lider gibi ancak bunlarla sınırlı olmayan rollerde kendilerini ICF Üyesi ve/veya ICF Ünvan sahibi olarak sunan bireyler. (Bkz. Bölüm 1, Bölüm 2 ve Bölüm 4 ve Standartlar 2.7, 5.2)
- “ICF Ünvanı” – bir kişinin koçluk becerilerini geliştirmek ve iyileştirmek için tasarlanmış belirli Standartları ve gereksinimleri karşıladığını gösteren profesyonel bir sertifika. ICF Ünvanları, Associate Certified Coach (ACC), Professional Certified Coach (PCC) ve Master Certified Coach (MCC) ünvanlarını kapsar. (Bkz. Bölüm 1 ve Standart 5.1)
- “Koç Süpervizörü” – kişisel, mesleki ve etik gelişim ve öğrenme için bir koçla (veya bir grup koçla) yansıtıcı diyalog ve iş birlikçi bir süreç yürüten deneyimli bir koç. (Bkz. Bölüm 1, Bölüm 2)
- “Koçluk” – Müşterilerle, kişisel ve profesyonel potansiyellerini fark etmeleri ve en üst düzeye çıkarmaları için onlara ilham veren düşündürücü ve yaratıcı bir süreçte ortaklık yapmak. (Bkz. Bölüm 4)
- “Koçluk Bağlantısı” – bir ICF Profesyoneli ile Müşteri(ler)/Sponsor(lar) arasındaki yapılandırılmış etkileşim. Bu bağlantı, ilk değerlendirme, hedef belirleme, düzenli koçluk seansları, ilerleme takibi ve sonuçların değerlendirilmesi dahil olmak üzere tüm koçluk sürecini kapsar. (Bkz. Standartlar 1.1, 2.2, 3.6)
- “Koçluk İlişkisi” – ICF Profesyoneli ve Müşteri(ler)/Sponsor(lar) tarafından her bir tarafın sorumluluklarını ve beklentilerini tanımlayan bir anlaşma kapsamında kurulan bir ilişkidir. (Bkz. Standartlar 1.2, 3.1, 3.2, 3.3, 3.6, 4.2, 4.3)
- “Koçluk Anlaşması/Sözleşmesi” – ICF Profesyoneli ile Müşteri(ler)/Sponsor(lar) arasında yapılan ve koçluk ilişkisinin şartlarını, beklentilerini ve koşullarını ana hatlarıyla belirleyen resmi bir belgedir. Genellikle koçluğun hedefleri, seansların süresi ve sıklığı, gizlilik politikaları, ödeme koşulları, iptal politikaları ve hem koçun hem de Müşterinin sorumlulukları gibi ayrıntıları içerir. (Bkz. Standartlar 1.1, 1.2, 2.2, 2.3, 3.1, 3.2)
- “Kurallar” – ICF Etik Kuralları; amacı, Temel Değerleri ve Etik İlkeleri, yükümlülükleri, Standartları, temel tanımları, sözlüğü ve Etik Andı içeren bu belge.
- “Mentor Koç” – gözlemlenen veya kaydedilen koçluk seanslarına dayalı olarak başka bir koça geri bildirim sağlamak suretiyle, ICF Temel Yetkinlikleri ile uyumlu olarak kendine özgü koçluk tarzını ve becerilerini daha da geliştirmesi için iş birlikçi bir öğrenme süreci (mentor koçluk) sunan deneyimli bir koç. (Bkz. Bölüm 1 , Bölüm 2 ve Standart 3.7)
- “Müşteri” – koçluk yapılan birey, takım veya grup üyesi, kendisine koçluk, mentorluk yapılan veya süpervizyon alan koç veya eğitim sürecindeki koç. (Bkz. Standartlar 1.1, 2.3, 2.5, 3.2, 3.6, 3.7, 3.8, 4.1, 4.3)
- “Sistemik Eşitlik” – cinsiyet eşitliği, ırk eşitliği ve toplulukların, kuruluşların, meslek birliklerinin, ulusların ve toplumun normlarında, dilinde, imajlarında, inançlarında, etiğinde, Temel Değerlerinde, politikalarında, yapılarında, yasalarında, uygulamalarında ve kültürlerinde kurumsallaşmış diğer eşitlik biçimleri. (Bkz. Bölüm 2 ve Standart 3.5)
- “Sistemik Baskı” – Toplulukların, kuruluşların, meslek örgütlerinin, ulusların ve toplumun normlarına, inançlarına, diline, imajlarına, etiğine, Temel Değerlerine, politikalarına, yapılarına, yasalarına, uygulamalarına ve kültürlerine gömülü olan ve marjinalleştirilmiş kimliklere sahip kişilere yönelik yaygın önyargılı ve zararlı muameleyi sürdüren ve ayrıcalıklı kimliklere sahip kişileri ödüllendiren ve onlara fayda sağlayan sistemik ırkçılık, renkçilik, cinsiyetçilik ve diğer sistemik eşitsizlik biçimleri. (Bkz. Bölüm 2, Bölüm 3)
- “Sponsor” – sağlanacak koçluk hizmetleri için ödeme yapan ve/veya bunları düzenleyen ya da tanımlayan kuruluş (temsilcileri dahil) veya birey. Reşit olmayanlar için ebeveyn sorumluluğuna sahip olanlar da buna dahildir. (Bkz. Bölüm 2ve Standartlar 1.1, 2.3, 2.5, 3.2, 3.6)
- “Temel Yetkinlikler” – profesyonel koçların belirli (spesifik) becerileri. (Bkz. Bölüm 1, Bölüm 2)
- “Yapay Zeka” – bilgisayarların ve diğer dijital cihazların insan zekasını ve problem çözme becerilerini taklit etmesini sağlayan herhangi bir algoritma/makine tabanlı teknoloji. (Bkz. Standart 2.5)
- “Yasal” – Koçun çalıştığı ülkenin kanun(lar)ına uygunluk. (Bkz. Bölüm 4 ve Standartlar 2.2, 2.5)
EK: DİĞER TERİMLER SÖZLÜĞÜ
- “DEIB (Diversity, Equity, Inclusion, Belonging)” – Çeşitlilik, Hakkaniyet, Kapsayıcılık, Aidiyet: bir dizi benzerlik ve farklılığı, adil erişim ve muameleyi, samimiyetle kucaklamayı, bir grubun parçası olmayı ve adaleti destekleyen anahtar kavramların birleşimi.
- “Çeşitlilik” – Irk, renk, kast, etnik köken, cinsel kimlik, cinsel yönelim, rütbe, sosyo-ekonomik statü, yaş, ruhani uygulama, ulusal köken, yetenek ve diğer gruplar, sınıflar ve kişilik özellikleri, görünüm, iletişim tarzları ve liderlik tarzları gibi insan farklılıkları kategorileri.
- “Hakkaniyet” – Kaynaklara ve fırsatlara erişim sağlayan ve herkesin tam potansiyelini gerçekleştirebilmesi için normlar, eylemler, politikalar, altyapı ve kültür oluşturan eylemler.
- “Kapsayıcılık” – Süreçler, altyapı ve kültür oluşturarak ve sürdürerek; ayrıcalıklı grupların yanı sıra marjinalleştirilmiş gruplardan insanları da içeren ve tam olarak destekleyen eylem; böylece kapsanışları asimilasyon ve farklılaştırmanın ötesine geçer, kuruluşun işinin ne olduğu ve işin nasıl yapılacağı konusunda karar alma sürecine katılacakları şekilde onları kuruluşun yaşamına ve işine entegre eder.
- “Aidiyet” – Bir kuruluşun marjinalleştirilmiş ve ayrıcalıklı üyelerine, varlıklarına, katkılarına ve doğal değerlerine; kendi deneyimlerine dayanarak ve kuruluşun devam eden eylemleri ile gösterildiği üzere; gerçekten değer verildiğinin ve onaylandığının yaşattığı, kuruluşa ve çalışmalarına gösterdikleri sürekli bağlılık ve katılım duygusu
- “Grup Koçluğu” – Benzer hedefleri veya ilgi alanları olan bir grup bireye koçluk yapmak, her birinin ilerlemesine hizmet etmek için, koçun ve diğer grup üyelerinin bireysel yetenekler ve potansiyel konusunda destek ve ilham verdiği bir süreç
- “ICF Değerlendiricisi (assessor)” – ICF değerlendirici eğitimini başarıyla tamamlamış olan ünvanlı bir koç; ICF değerlendiricileri ACC, PCC veya MCC adayları için kaydedilen koçluk seanslarını inceler ve değerlendirir.
- “ICF Sertifikalı” ibaresi ICF tarafından ünvan verilmiş olduğunu gösterir ve yalnızca ACC, PCC veya MCC gibi ICF ünvanına sahip olanlar için geçerlidir.
- “İç Koç” – bir kuruluş bünyesinde istihdam edilen ve o kuruluşun çalışanlarına yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak koçluk yapan kişidir.
- “Koçluk Platformu” – Dijital teknolojiyi kullanarak koçlar ve Müşteriler arasında entegre ve kesintisiz bir koçluk sürecini geniş ölçekte mümkün kılan koçluk platformu,.
- “Koçluk Platformu Sağlayıcısı” – Kendi geliştirdiği veya bir platform geliştiricisi tarafından geliştirilen bir koçluk platformunu kullanarak, bunu kendi koçluk teknolojisi platformu olarak markalaştıran bir kuruluş.
- “Koçluk Sağlayıcısı” – Bir anonim şirket, limited şirket, kâr amacı gütmeyen kuruluş veya ortaklık dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere profesyonel koçluk hizmetleri sağlayan kâr amacı güden veya gütmeyen bir kuruluş.
- “Koçluk Süpervizyonu” – koçların kişisel, profesyonel ve etik kapasitelerini ve olgunluklarını geliştirdikleri dinamik ve yansıtıcı bir iş birliği, rehberlik ve destek sürecidir.
- “Kurum Dışı Koç” – kurum çalışanlarına koçluk yapmak üzere kurum dışından işe alınan ve kurumun yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışanı olmayan bir koçtur.
- “Takım Koçluğu” – ortak amaçlarına ve paylaşılan hedeflerine ulaşmak için yeteneklerini ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına ilham verecek şekilde bir takımla ve takımın dinamikleri ve ilişkileriyle birlikte yaratıcı ve yansıtıcı bir sürece ortaklık yapmak.