Değerli Meslektaşlarım,
2020 yılı hepimiz için bambaşka bir yıl oldu. Kimimiz için zorlayıcı, kimimiz için öğretici, kimimiz için ise sıkıcı bir yıl. Sanırım her yıl olduğundan daha çok üzüldük, toplumsal duyarlılığımız daha çok arttı. Tüm bunlara karşın, koçlar olarak bu olağanüstü yılı öğrenerek, üreterek ve paylaşarak geçirdiğimizi gözlemlemekteyim.
15. yılımızı kutladığımız 2020 yılı ICF Türkiye açısından, meslektaşlarımızla her hafta buluşarak, kaynaşarak, birlikte öğrenerek ve zenginleşerek geçirdiğimiz güzel bir yıl oldu.
Neler mi yaptık?
3 Şubat’ta görevi devraldık, Dünya Sağlık Örgütü’nin 12 Mart’taki duyurusuyla pandemi topunu kucağımızda bulduk. Çok hızlı bir şekilde aksiyona geçerek ilk webinarımızı 16 Mart’ta “Panik Yok, Tedbir Var” başlığıyla gerçekleştirdik. Koçluk camiasında bu açıdan öncüyüz. İlkini 25 Mart’ta gerçekleştirdiğimiz Çarşamba Buluşmaları etkinliklerimiz halen devam ediyor. Çarşamba Buluşmaları’nda konusunda uzman konuşmacıları ağırlıyor, “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” ile iş dünyasıyla, “Koçluğa Dair Buluşmalar” ile koçluğa gönül verenlerle buluşuyoruz. Çarşamba Buluşmaları’ndan yanı sıra, her ayın son Salı günü Etik Sohbetler düzenliyoruz. Mart-Aralık döneminde, ikisi yüz yüze olmak üzere toplam 54 webinar/toplantı gerçekleştirdik. Bu, göreve gelirken verdiğimiz kapsayıcılık sözümüzü yerine getirmek adına attığımız adımlardan sadece bir tanesi oldu.
Koçlar olarak bizler, içinde yer aldığımız toplumda değişimi kolaylaştıran aktörler olduğumuza inanıyoruz, bu inançla Mayıs ayında Koçluk Haftası kutlamaları öncesinde Yönetim Kurulu olarak ilke ve niyetlerimizi tüm koçluk camiasına duyurmak amacıyla 8 maddeden oluşan bir manifesto hazırladık. Manifestomuzun ruhunu 4D (Dayanışma, Dayanıklılık, Denge ve Dönüşüm) ilkeleri oluşturdu.
Koçluk Haftası’nda dayanışma ruhu ile ICF Türkiye tarihinde ilk kez yapılan buluşmalara imza atarak, ACTP ve ACSTH eğitim programları yöneticileriyle, Türkiye’de faaliyet gösteren Uluslararası Koçluk Dernekleri’nin başkanlarıyla, ICF Türkiye’nin birlikte projeler yürüttüğü vakıf ve dernek yöneticileriyle bir araya geldik.
Türkiye’de 15. yılımızı tamamladığımız 2020 yılında geçmişten günümüze tüm ICF başkanları ile buluşarak kurumsal hafızamızı zenginleştirdik.
ICF Türkiye olarak yaşadığımız topluma ve meslektaşlarımıza fayda sağlamak amacıyla uzun yıllardır Sivil Toplum Kuruluşları ile gönüllü projeler gerçekleştirmekteyiz. 2020 yılında gönüllü projelerimize yenilerini ekledik ve ilk kez sponsorlu bir proje hayata geçirdik.
Türkiye’de koçluk mesleğini icra eden tüm profesyonel koçları, saygın, güçlü, etik ve kapsayıcı örgüt olan ICF Türkiye çatısı altında buluşturmak amacıyla bu dönem kent temsilciliklerimize yenilerini ekledik; mevcut temsilcilerimizin sorumluluklarını genişlettik. Bu kapsamda, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Çukurova Bölgesi ve Antalya’da örgütlenmemizi tamamladık.
Özetle iki yıl sürecek görev süremizin ilk yılında; şeffaf, ulaşılabilir, katılımcı bir yaklaşım sergileyerek, mesleğimize, üyelerimize ve topluma fayda sağlayacak çalışmalar gerçekleştirdik.
2021 yılında da 4D Manifestomuz doğrultusunda, sizlerin de desteği ile çalışmalarımıza heyecanla devam edeceğiz. Bu heyecanla hepinize sağlıklı, güvenli, huzurlu, bol paylaşımlı güzel bir yıl diliyorum.
Sevgilerimle,
2020-2022 Dönemi Yönetimi adına
Nuray Akmeriç