Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye, hem mevcut temsilcilerinin sorumluluklarını genişletiyor hem de Antalya, İç Anadolu, Ege, Çukurova gibi yeni temsilcilikler oluşturuyor. Ayrıca, bölgesel ilişkiler ve etkinlikleri de önemseyen ICF Türkiye, bu güne kadar Antalya’da, ANSİAD (Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği), ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası), AOSB (Antalya Organize Sanayi Bölgesi), ANTGİAD (Antalya Genç İş İnsanları Derneği), Antalya Eczacılar Odası, KONSİAD (Konyaaltı Sanayi ve İş İnsanları Derneği) ile bir araya geldi. ANSİAD’ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği 15. Online Toplantısı’nın konuğu, ICF Türkiye Başkanı Nuray Akmeriç oldu.
Bölgesel teşkilatlarını güçlendirip, genişletmeye başlayan ICF Türkiye’nin Başkanı Nuray Akmeriç, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD), 15. Online Toplantısı’nın konuğu oldu.
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, dernek üyeleri ile iş ve akademi dünyasından çok sayıda izleyicinin katıldığı “İş Dünyasının Yükselen Yıldızı Koçluk” konulu toplantıda Akmeriç; koçluk mesleğinin küresel ve ulusal görünümünü, sosyal etkilerini ve Türk iş dünyasındaki koçluk uygulamalarını aktaran bir sunum yaparak, izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Nuray Akmeriç: “ICF olarak, koçluk eğitimi veren kurumları akredite ediyoruz.”
ICF olarak ana amaçlarının, “koçluk sanatını, ilmini ve uygulamalarını ilerletmek ve ICF Global kültürünü Türkiye çapına yaymak” şeklinde özetlenebileceğini belirten Akmeriç; koçluk için yeni standartlar ve etik kurallar belirleyerek, koçluk eğitimi veren kurumları akredite ettiklerinin altını çizdi. Akmeriç ayrıca, eğitimini tamamlayan koçlara, Associate Certified Coach-ACC (Akredite Üye Koç), Professional Certified Coach-PCC (Akredite Profesyonel Koç) ve Master Certified Coach-MCC (Akredite Master Koç) olmak üzere, üç farklı seviyede unvan verdiklerini de sözlerine ekledi.
Ülkemizde 2013 tarihinden beri meslek kabul ediliyor
Ülkemizde, 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete yayını ile meslek kabul edilen koçluğun hedefinin, kişideki güçlü yönleri, onu mutlu edebilecek konuları ön plana çıkartmak olduğunu vurgulayan Akmeriç, sözlerine şöyle devam etti: “Sizi neyin motive ettiğini, hayattan ne beklediğinizi, içinizdeki potansiyeli nasıl ortaya çıkaracağınızı bulmanıza yardımcı olan etkileşimli bir süreçtir koçluk. Gelişimi sevenler, kendini keşfetmek isteyenler, yapmak istedikleri şeyleri yapamayan ama bunu gerçekleştirmek isteyenler, odaklanmak isteyenler ve kariyer planlaması kapsamında hedefine ulaşmak isteyenler koçluk hizmetinden faydalanabilirler. Kısacası herhangi bir alanda adım atmak isteyen herkes koçluk hizmeti alabilir ve faydası büyük olur.”
Benden bir kaç tane daha olsa
Etkili zaman yönetimi, verimli çalışma, benden bir kaç tane daha olsa iyi olurdu diyenlerin de koçluk hizmeti alması gerektiğini kaydeden Akmeriç, “Yarattığım bu değerleri kime emanet edebilirim diye düşünüyorsanız, jenerasyon farkını anlamayı ve farklı jenerasyonlarla başarılı sonuçlara ulaşmayı hedefliyorsanız, potansiyelinizin farkına varmak ve en iyi şekilde kullanmak istiyorsanız koçluk bu konuda biçilmiş kaftan.” dedi.
Eğitimsiz koçlar en büyük engel
Koçluğun önündeki en büyük engelin, eğitimsiz ve akredite kurumlardan unvan sahibi olmayan koçlar olduğunu kaydeden Akmeriç, sözlerini şöyle tamamladı: “Koçluk mesleğiyle ilgili pazardaki kafa karışıklığı bunun en önemli göstergesi. Temel problemlerden birisi de, koçluğun, başka alanlar olan psikologluk, danışmanlık ve mentorlukla karıştırılması. Durumu analiz ederek atacağınız adımları belirleyen bir danışman, konu hakkında deneyim paylaşan bir mentor ya da geçmişinize odaklanarak bugününüzü iyileştirmeye çalışan bir psikolog değiliz biz. Bizim işimiz, insanların, kendilerine güçlü ve doğru sorular sorarak düşünmelerine ve potansiyellerini, farkındalıklarını ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaktır.”
Antalya, İç Anadolu, Ege ve Çukurova temsilcilikleri eklendi
Bu tür bölgesel etkinlikler ve bölge temsilciliklerine verdikleri önemle ilgili bir değerlendirme yapan ICF Turkiye Antalya Bölge Temsilcisi Asena Taniş Ulugergerli ise, ICF Türkiye olarak özellikle bu sene ortaya koydukları strateji ve “Dayanışma”, “Dayanıklılık”, “Denge” ve “Dönüşüm”den oluşan 4D manifestosuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “ICF Türkiye olarak misyonumuz, küresel değişimi dikkatle izlerken aynı zamanda yerel değerlerimizi de göz önünde bulundurarak; ICF Global’in Güncellenmiş Etik Standartları’na ve Temel Koçluk Yetkinlik Kriterleri’ne yapıcı ve etkin katkı sağlamaktır. Stratejimiz 4D, sürekliliğin ve kalıcı olmanın kapılarını açan en önemli anahtardır. Bu misyon ve stratejimiz doğrultusunda, Türkiye’de koçluk mesleğini icra eden tüm profesyonel koçları, saygın, güçlü, etik ve kapsayıcı örgüt çatımız altında buluşturmak amacıyla, bölge ve kent temsilciliklerimizi geliştiriyoruz. Hem mevcut temsilcilerimizin sorumluluklarını genişletiyoruz hem de başta şehrimiz Antalya olmak üzere, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Çukurova Bölgesi gibi yeni temsilcilikler oluşturduk.”
Antalya iş dünyası ile etkin işbirliği
Ulugergerli açıklamasında Antalya’daki çalışmalarına da değinerek şu bilgileri verdi: “ICF Türkiye olarak, iş dünyası temsilcileriyle işbirliği olanakları bizim için çok önemli. Ve özellikle yerel bazlı iş dünyası STK’larını ayrıca önemsiyoruz. Bugüne kadar Antalya’da, ANSİAD’ın dışında; ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası), AOSB (Antalya Organize Sanayi Bölgesi), ANTGİAD (Antalya Genç İş İnsanları Derneği), Antalya Eczacılar Odası, KONSİAD (Konyaaltı Sanayi ve İş İnsanları Derneği) ile bir araya geldik. ICF Türkiye olarak 8 aydan fazla bir süredir ülkemizin dev holdinglerinin yöneticileriyle, koçlara ilham vermesi, yol açması ve aynı zamanda koçluk mesleği ile şirketleri bir araya getiren bir platform oluşturulması amacıyla, “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” isimli bir webinar serisi düzenliyoruz. Ulusal bazdaki bu çalışmanın bir benzerini Antalya merkezli şirketlerle birlikte yapmayı çok istiyoruz. Çünkü, aynı zamanda koç olan üst düzey yöneticilerin yönettiği ve işleyişinde koçluğu kullanan kurumların çok daha başarılı olduğunu, tüm dünya örnekleriyle iyi biliyoruz.”
Antalya ve bölge koçlarıyla etkin işbirliği
Açıklamasında ayrıca, ICF Türkiye üyesi olma şartı aranmadan, tüm Antalya ve bölgedeki koçlarla etkin bir işbirliğinin önemine dikkat çekerek; “Antalya’daki koçlarla, özellikle etik standartları oluşturmak amacıyla, her ayın ikinci Salı günü online olarak bir araya geliyoruz. Ve belirlediğimiz bir konuda atölye çalışmaları veya farklı içeriklerle, öğrenme ve dayanışmayı güçlendiriyoruz.” dedi.