ICF Türkiye’ye Nasıl Üye Olurum? Detaylı Bilgi için Tıklayınız
Çalışma Kurulları Başvuru Formu için Tıklayınız

Her biri birer “KIVILCIM”

ICF Türkiye ile Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğinde 2019 yılında başlayan ve 181 kız öğrenciye birebir destek olan “Kıvılcım” projesinin 5. Dönemi başladı…

Her biri birer “KIVILCIM”

ICF Türkiye sosyal sorumluluk projelerine kararlılıkla devam ediyor. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkarak, özellikle olanakları sınırlı kadın ve kızların nitelikli eğitime ulaşmaları için birçok proje hayata geçiren Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF) iş birliğinde, 2019 tarihinde başlanan, bursiyer gençlere yönelik “Kıvılcım” gönüllü koçluk projesinin 3 ay sürecek 5. dönemi başladı. Projede 3 yılda 148 gönüllü ICF Türkiye üyesi koçun desteğiyle, 181 öğrenciye koçluğu deneyimletme fırsatı sunuldu.

Koçluk mesleğinin global tepe kuruluşu ICF’in ülkemizdeki tek yetkili kuruluşu ICF Türkiye; alanının en değerli sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak, gençler, öğrenciler, kadınlar ve dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, toplumsal önceliği olan kesimlere yönelik koçluk mesleği üzerinden sosyal sosyal fayda üretmeye devam ediyor.

3 yıldır devam ediyor

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkarak, özellikle olanakları sınırlı kadın ve kızların nitelikli eğitime ulaşmaları için birçok proje hayata geçiren Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF) iş birliğinde, 2019 tarihinde başlanan, bursiyer gençlere yönelik “Kıvılcım” gönüllü koçluk projesinin 5. dönemi başladı.

TSKF Başkanı Sevil Koca: “Kıvılcım projesi, bursiyerlerimiz için özel olarak geliştirildi.”

Kıvılcım projesinin 3 yılının kısa bir değerlendirmesini yapan TSKF Başkanı Sevil Koca, projenin Soroptimist Kulüpleri bursiyerleri için özel olarak geliştirildiğine dikkat çekerek; “Projeye katılan bursiyerlerimizin kıymetli kazanımlarını gözlemledik. Bursiyerlerimiz geri bildirimlerinde, projenin kendi hayatlarını kurgulamalarında bir dönüm noktası olduğunu ve aldıkları koçluk ile bakış açılarının değiştiğini, kendilerini hayata daha hazır hissettiklerini birçok kez ifade ettiler. Akademik eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişimlerine yönelik koçluk ve ilave eğitimler ile gençlerimiz daha donanımlı hale geliyor ve yaşamlarında başarıyı yakalama konusunda daha hazır oluyorlar.” dedi.

ICF Türkiye Başkanı Yunus Emre Şentürk: “Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz. İmza-Mustafa Kemal.”

ICF Türkiye Başkanı Yunus Emre Şentürk ise, projenin yeni başlayan etabıyla birlikte, 148 gönüllü ICF Türkiye üyesi koçun desteğiyle, 181 öğrenciye koçluğu deneyimletme fırsatı bulmuş olacaklarını vurgulayarak; “Kıvılcım projesini ilk duyduğum andan beri aklıma, Mustafa Kemal Atatürk’ün, aralarında geleceğin Başbakanlarından, tıp doktoru ve siyasetçi rahmetli Sadi Irmak’ın da bulunduğu bir grup gencin, Kurtuluş Savaşı sonrası kısıtlı olanaklarla devlet desteğiyle dünyanın farklı üniversitelerine gönderilmesi projesi için gençlere yolladığı şu telgraf geliyor: ‘Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz. İmza-Mustafa Kemal’. Biz de kızlarımızın şu ana kadar gelecek kararlarına katkı sunma fırsatı bulmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Verdiğimiz desteğin onların içindeki kıvılcımı ateşleyeceğinden ve burada aldıkları güçle, hem kendilerine hem de başkalarına yol açacaklarına inancım sonsuz. Projenin hayata geçmesinde emeği geçen TSKF yöneticilerine, ICF Türkiye Projeler Kuruluna, Proje Lideri ve ICF Türkiye Ege Bölge Temsilcisi İlkay Öğrenci’ye ve projede gönüllü görev alan koçlarımıza teşekkür ederim.” dedi.

ICF Türkiye Başkan Yardımcısı Çakır Dilek Yunar: “Gençlerimizin her biri birer KIVILCIM.”

ICF Türkiye Başkan Yardımcısı ve Projeler Kurulu Lideri Çakır Dilek Yunar ise; “Gençlerimizin her biri birer KIVILCIM. Projemizin nice etaplarında gönüldaşlarımızla birlikte yeni kıvılcımları ateşlemek için elimizdeki en güçlü araç koçluğu sunmaya devam edeceğiz. Projeye emek veren, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

42 koç, 45 öğrenci eşleşti…

Bu ay başında yapılan Bilgilendirme Toplantısı ve Grup Koçluğu ile başlayan projenin 5. döneminin 3 ay süreceği, 4 adet online bireysel koçluk seansını kapsayacağı ve 42 koç ile 45 öğrencinin eşleştirileceği bilgisi verildi. Ayrıca, gerçekleştirilen grup koçluğu çalışmasında, Geleceğin Meslekleri (Future of Jobs) Anketi sonuçlarına göre, Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) açıklanan “2025 Yetkinlikleri”nden, öğrencilere sunulan ankete verilen cevaplar ışığında; “Problem Çözme”, “İnisiyatif Alma”, “Liderlik”, “İş Birliği”, “Yaratıcılık”, “Eleştirel Düşünme” ve “Etkili İletişim” olmak üzere,  seçilen 7 yetkinliğin ele alındığı vurgulandı.

Ayrıca, grup koçluklarında kazanılan farkındalıkların, bireysel koçluk süreçlerine geçişi de destekleyeceği ve Grup Koçluğu sürecine katılan bursiyerlerin değerlendirmelerinin projenin kıymetini ortaya koyduğu ifade edildi.

Bursiyerlerin Değerlendirmeleri:

  • “Aslında her anımızın bize bir problem olabileceğini ve bu problem için bir çözüm yolu üretebileceğimizin farkına vardım. Her grubun konulara farklı açılardan baktığını ve yeni yeni açılar keşfedebileceğimi gözlemledim.”
  • “Yapboz parçaları elimdeydi fakat nasıl birleştireceğimi bilmiyordum ama koçumun yönelttiği sorularla yapboz parçalarını birleştirmeyi öğrendim.”
  • “Çalışmadan bazı konularda bakış açısını değiştirmiş bir kişi olarak çıktım. Yanımda cesaretimi ve umudumu götürdüm diyebilirim.”
  • “Bizim adımıza cevap verilmemesi ve bizim kendi cevaplarımızı bulmamız çok faydalı idi”
  • “Geliştirmem gereken özelliklerimi dile getirmeyi faydalı buldum.”
  • “Koçumuzun bize sorular sorarak kendimizi fark ettirmesi çalışmanın en faydalı kısmıydı.”
  • “Özgüvensizlik problemimi nasıl aşabileceğimi fark ettim. Hitap yeteneğimi geliştirmem gerektiğini anladım. Ama aynı zamanda kendime baktığımda iyi bir liderde olması gereken bazı özelliklere de sahibim. İyi bir lider ben de olabilirim, bunu anladım.”
  • “İş birliği ile ilgili çeşitli sorular sorup farklı kişilerin düşüncelerini dinlemek bana bu konuda daha değişik bir yaklaşım kazandırdı.”
  • “Kavramsal olarak duyduğum birçok kavramın net çıktılarını hayat bazında uygulamalı olarak elde ettim.”

Size daha iyi hizmet sunabilmek için tanımlama bilgisi (cookie) kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.