İş dünyasında kullanılan en iyi koçluk uygulamalarının konuşulduğu “ICF Türkiye Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinar serisi devam ediyor. Onuncusu gerçekleştirilen webinarın bu ayki konuğu, Boyner Grup Akademi Eğitim ve Gelişim Müdürü Yusuf Akyol oldu. Etkinlikte, Boyner Grup’un kurumsal koçluk öyküsü, koçluk uygulamaları, koçluk mentorluk ayrımı, koçluk uygulamalarıyla şirket yöneticilerinin performanslarının nasıl daha da arttığı ve bunun kuruma nasıl yansıdığı konuşuldu.
Yusuf Akyol: “Dış koç, iç koçtan; iç koç da hiç koçtan daha iyidir. Bu çok inandığım bir şey. Koçluk artık bu dünyanın çok geçerli bir yöntemidir. Yani siz istemeseniz bile koçluk bir sonraki pozisyona geçecek olan kişiler için bir mecburiyet haline gelecek. Daha sistematik bir kurum istiyorsanız, daha sistemsel işleyip ve davranış değişikliği bekliyorsanız, insana yatırım yapıyorsanız koçluğu kurumunuzun ve hayatınızın içine almanız gerekiyor.”
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF’in, ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye’nin başlattığı ve koçluğa değer katan ve koçluk mesleğini ileriye taşıyan uygulamalarla, iş dünyasının bu konudaki deneyimlerinin paylaşıldığı “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarının onuncusu; Boyner Grup Akademi Eğitim ve Gelişim Müdürü Yusuf Akyol’un katılımıyla gerçekleşti.
ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, Boyner Grup’un koçluk uygulamaları, koçluk mentorluk ayrımı, koçluk uygulamalarıyla şirket yöneticilerinin performanslarının nasıl daha da arttığı ve bunun kuruma nasıl yansıdığı konuları ele alındı.
Ülkemizin dev kurumlarının tepe yöneticileri katıldı
10 aydır düzenli olarak, her ayın ikinci Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinliğe bugüne kadar; Akbank, Aksigorta, Arçelik Global, AXA Sigorta, Borusan, Bosch Türkiye, DeFacto, Hugo Boss Türkiye, Koçtaş, LC Waikiki, Tofaş, Logo Grup kurumlarının tepe yöneticileri katıldı.
Boyner Akademi ve özgün bir uygulama: “Talent”
Boyner Grup’un koçluk uygulamalarının görece uzun bir zamana dayandığını vurgulayan Yusuf Akyol, “Oldukça uzun bir zamandır kurum içinde, Boyner Akademi bünyesinde ‘Talent’ diye adlandırdığımız ve üst yönetimden tecrübeli yöneticilerimizin de dahil olduğu, yetenekli yöneticilerimiz için koçluk eğitimi ve uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bireysel gelişim yolculukları planlamak bizim için çok önemli. Sadece yönetici olmakla iş bitmiyor. Boyner Akademi çatısı altında kişiyi birebir tanıyarak, bireysel ihtiyacına göre farklı yöntemler kullanarak koçluk uygulamaları hataya geçiriyoruz. Bu süreçte, bire bir görüşmeler ve değerlendirmeler formatında ilerliyoruz. Dolayısıyla bu görüşmeler ve değerlendirmeler sonucu, o kişinin liderlik yetkinliklerini veya herhangi bir konuda etkinlik ihtiyaçlarını somut olarak tespit edip, kurumsal uzman bakış açısına sahip koçlarla bireysel gelişim yolculuklarına destek oluyoruz.” dedi.
Değişim önce farkındalık ile başlıyor
Moderatör Tuna Aktuna’nın ve izleyicilerin sorularını da yanıtlayan Akyol, “Koçluğu nerelerde yoğun kullanıyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Yönetici koçluğu ve performans koçluğu gibi çok tercih edilen yöntemlerimiz var. Burada en önemli konu, kişilerin İhtiyaçlarının nasıl saptandığıdır. İhtiyaçlar hangi kriterlere göre saptanıyor ve nasıl doğru yönlendiriliyor; bunlar çok önemli. Başka bir ifadeyle, doğru koç ile doğru yöneticiyi bir araya getirmek önemli. Aslında hepimizin de bildiği gibi değişim önce farkındalık ile başlıyor. Kişi o farkındalığa sahipse değişim gerçekleşiyor. İç koçluk, dış koçluk ve mentorluk programları uyguladık. Bu süreçlere dahil edilen tüm yöneticilerimizin, yıl içindeki gelişimleri, şirket içi terfileri, kısacası şirket içindeki yolculuklarının her bir bölümü, bizim için ayrı ayrı indikatörler oldu. 2019 yılı itibariyle biraz daha iç mentorluğa önem vermeye başladık.”
Koçlukla beraber kurum içerisinde alt ve üst yönetim arasında köprü kurulmaya başlandı
Bir başka soruya yanıt olarak, koçluk uygulamalarının Boyner Grup’a katkılarına da değinen Yusuf Akyol, şunları söyledi: “Koçlukla beraber kurum içerisinde alt ve üst yönetim arasında köprü kurulmaya başlandı. Bu gelişmeyi sadece bireysel olarak çalışanlarda değil; aynı zamanda da koçluk eğitimi alan yöneticilerimizde de gözlemlemek çok zor olmadı. Ayrıca, koçluk dediğiniz şey sadece bir defaya mahsus bir şey değildir. Kişinin kendini sürekli yenilemesi gerekliliği doğrultusunda sürekli uygulanması gereken bir yöntemdir. Ben hep şu soruyu sorarım: ‘Seni diğerlerinden farklı kılan şey nedir?’ Bu soru bana çok şey kazandırıyor açıkçası. Koçluğa yoldaşlık diyorum ben. Hatta kurum içindeki çalışma arkadaşlarıma şuna benzer şeyler de söylüyorum: ‘Sakın koçluğun senin hayatını, senden bağımsız değiştirebileceğini düşünme. Bu tamamen senin niyetine bağlı bir şey… Eğer sen gerçekten hayatında bir yenilik istiyorsan, koç sana sadece rehberlik eder, yoldaşlık eder…”
Dış koç, iç koçtan; iç koç da hiç koçtan daha iyidir
Koçluk uygulamalarıyla ilgili başka kurumlara önerilerde de bulunan Boyner Grup Akademi Eğitim ve Gelişim Müdürü Yusuf Akyol sözlerini şöyle tamamladı: “Dış koç, iç koçtan; iç koç da hiç koçtan daha iyidir. Bu çok inandığım bir şey. Koçluk artık bu dünyanın çok geçerli bir yöntemidir. Yani siz istemeseniz bile koçluk bir sonraki pozisyona geçecek olan kişiler için bir mecburiyet haline gelecek. Daha sistematik bir kurum istiyorsanız, daha sistemsel işleyip ve davranış değişikliği bekliyorsanız, insana yatırım yapıyorsanız koçluğu kurumunuzun ve hayatınızın içine almanız gerekiyor.”
ICF Hakkında: Kuruluş amacı profesyonel koçluk sanatını, ilmini ve mesleğini ilerletmek olan ICF Global (Uluslararası Koçluk Federasyonu), 1995 yılından bu yana koçluk mesleğinin küresel liderliğini üstlenmeye devam ediyor. Koçluk mesleğinin standartlarını belirleyerek ve bağımsız unvanlama sistemi sağlayarak pek çok ülkede çalışmalar yürüten ICF’in, ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye’de, ülkemizde programlar ve standartlar oluşturarak koçluk mesleğinin güvenilirliğini sürdürmeye devam ediyor.
Yusuf Akyol Hakkında:
Çalışma hayatına Türkiye’de yer alan butik otellerde aldığı çeşitli görevlerle başladı. Lise son sınıfa kadar Adana’da ikamet ettikten sonra, Üniversiteyi Avustralya’nın Melbourne kentinde yer alan Royal Melbourne Institute of Technology(RMIT) üniversitesinde Turizm Otelcilik ve İşletme olmak üzere çiftana dal olarak tamamladı. Üniversite öğrenciliği dönemlerinde meslek hayatında hızlı yol alabilmek ve tecrübe kazanabilmek adına, dünyanın farklı ülke ve lüks markalarında (Avustralya,Yeni Zelanda ve Yunanistan) görevler aldı. Yüksek Lisansını tamamlayabilmek için çalışma hayatına kısa bir süre ara verdikten sonra, Türkiye’ye dönüş yapmaya karar verdi. Türkiye’ye dönüşünün hemen ardından 3 farklı otel zincirinin(Sheraton, Hilton ve Divan) açılış otellerinde Müşteri İlişkileri, Grup Satış ve Yiyecek İçecek departmanlarında çalıştı. Otelcilik deneyimine son olarak, Hilton Otellerinin lüks markası olan Conrad İstanbul’da eğitim ve gelişim yöneticiliği pozisyonuyla veda etti. 2019 yılı itibariyle perakende sektörüne giriş yaptı. Aynı tarihten bu yana Boyner Grup Akademi’de eğitim ve gelişim müdürü olarak görev yapıyor.