İş dünyasında kullanılan en iyi koçluk uygulamalarının konuşulduğu “ICF Türkiye Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinar serisi devam ediyor. Yedincisi gerçekleştirilen webinarın bu ayki konuğu, AXA Sigorta’nın, İnsan Kaynakları, İç İletişim, İdari İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Esra Güller oldu. Etkinlikte, AXA Sigorta’nın kurumsal koçluk öyküsü, koçluk uygulamaları, koçluk mentorluk ayrımı, koçluk uygulamalarıyla şirket yöneticilerinin performanslarının nasıl daha yukarılara çekildiği ve bunun kuruma nasıl yansıdığı konuşuldu.
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye’nin başlattığı ve koçluğa değer katan ve koçluk mesleğini ileriye taşıyan uygulamalarla, iş dünyasının bu konudaki deneyimlerinin paylaşıldığı “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarının yedincisi, AXA Sigorta’nın, İnsan Kaynakları, İç İletişim, İdari İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Esra Güller’in katılımıyla gerçekleşti. 7 aydır düzenli olarak, her ayın ikinci Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinliğe bugüne kadar; Arçelik Global, Bosch Türkiye, Hugo Boss Türkiye, Koçtaş, LC Waikiki, Tofaş, Logo Grup, Aksigorta, Borusan kurumlarının tepe yöneticileri katıldı.
ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, AXA Sigorta’nın koçluk uygulamaları, koçluk mentorluk ayrımı, koçluk uygulamalarıyla şirket yöneticilerinin performanslarının nasıl daha yukarılara çekildiği ve bunun şirkete nasıl yansıdığı konuları ele alındı.
Daha çevik ve esnek çalışma
Başta pandemi süreci olmak üzere, yaşanılan tüm küresel zorlukların şirketleri dönüşüme zorladığını vurgulayan Esra Güller; “Daha çevik, daha esnek çalışma sistemlerini elde etmek için, herkes yapılarını, süreçlerini, ekiplerinin çalışma alanlarını değiştirmeye başladı. AXA Sigorta olarak biz bu süreci, pandemiden daha önce, bir anlamda tatbikat şeklinde yaşadık. Şu anda ise hayatın gerçeklerini yaşıyoruz.” dedi
“Sigorta 4.0” ve “Çalışan 4.0”
10 yıl önce dijital teknolojileri bizzat iş gücü olarak gördüklerini ve 3 yıl önce ise, AXA Sigorta’ya daha fazla değer katabilmek amacıyla, “Sigorta 4.0” diye tanımladıkları bir vizyonla dijital dönüşümlerini başlattıklarını belirten Güller; bu dönüşümde ana oyuncunun insan olduğu gerçeğinden hareketle, mevcut kurum kültürlerini dijital zihniyetle harmanlama vizyonlarının en önemli bileşenini “Çalışan 4.0” şeklinde adlandırdıklarını vurguladı.
Pandemi döneminde üst düzey verim alınan Dijital Koçluk uygulaması
Tam da böylesi bir zamanda, değişen dünyanın doğal olarak yeni bir liderlik anlayışına ihtiyaç duyduğu gerçeğinin fark edilmeye başlandığını belirten Güller, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni lider tanımı, unvanlardan çok bağımsız, ekiplerini doğru yönlendiren, cesaretlendiren kişiler olarak tanımlanmaya başlandı. Gerçek liderlerin, kurumlarında güven iklimini yaratan, samimi şekilde eylemleri ve söylemleri ile tutarlılık gösteren, açık iletişimi sahiplendiren ve bunu çalışanlarına yansıtan kişiler olduğu gerçeği gündeme iyice gelmeye başladı. Kurum olarak tam bu noktada, yeni nesil liderlerde olması gereken böylesi bir donanım, etki ve becerinin; en çok koçluk becerileri ile birebir örtüştüğünü gözlemledik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: AXA Sigorta’nın her kademesindeki enerjiyi açığa çıkartan, potansiyeli performansa çeviren liderlerin bu başarılarında koçluk eğitimlerinin payı büyük. AXA Sigorta’da koçluk uygulamalarını tepe yönetim düzeyinden başlattık. Aslında bu CEO Koçluğu AXA Global kültürünün de bir parçası. AXA Global’de bunun bir yaşam biçimi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle yeni bir CEO atandığı zaman alınan koçluk eğitimi, stratejilere çok daha bütünsel bakabilmesini sağlıyor. Bir diğer taraftan AXA Sigorta’da üst düzey yönetici koçluğu uygulamalarımız da oldukça oturmuş durumda. AXA Sigorta’nın stratejik vizyon ve hedef gerçekleşme süreçlerinde, birebir koçluk uygulamalarının etkisi büyük. Bu konuda somut bir örnek paylaşmak istiyorum: Orta kademe yöneticilerimiz ile, tam da pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz Dijital Koçluk uygulamalarımızdan üst düzey bir verim alıyoruz.”
AXA Sigorta ve “Öğrenen Kültür”
Koçluk uygulamalarından elde edilen faydalar konusunda ayrıntılı bilgiler de veren Esra Güller şunları söyledi: “Öncelikli ilk hedefimiz koçluk kültür felsefesini sistemlerimizle bütünleştirmekti. Sonrasında, mevcut programınızı şirket geneline yaymaya başladık. Dijital Koçluk uygulamamız çok önemli kazanımlar getirdi. Pandemi dönemi ile başlayan uzaktan çalışma iş modelinin uzun vadede hibrit çalışma modeline dönüşeceğini düşünüyorum. Yöneticilerimiz, koçluk uygulamaları süreci boyunca geleneksel liderlik tarzının değişmesi ihtiyacını çok daha erken fark ettiklerini dile getirdiler. Ayrıca koçluk süreçleri ile şirket hedeflerinin, kendi liderlik değerlerinin örtüştüğünü hızlı fark ettiler. Ölçümlemelerde etkileşim oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını gördük. Bu çok önemli bir sonuç zira başlarken bazı tereddütler duyuyorsunuz. Bizim en büyük şanslarımızdan birisi, kurumsal kültürümüzün “öğrenen kültüre” açık olmasıydı. AXA Global tarafında da çalışan bağlılığı anketlerimizde geçen seneye göre artış gördük. Bir şey değiştirmek istiyorsanız, önyargısız ve kararlı bir şekilde yola çıkmalısınız. Hakikaten düzenli bir şekilde birbirimize geri bildirim alıp veriyoruz. Hedefimiz olan o zihniyet dönüşümünü de görmeye başladığımızı gönül rahatlığıyla belirtebilirim.
Kuruma özgün koçluk stratejisinin önemi
Başka kurumlara koçluk uygulamaları ile ilgili önerilerde yapan Esra Güller, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanı merkezine koyan; toplumuna, çevresine ve elbette insanlığa faydalı; umudu aşılayan; yetki değil de yeteneklerin ön plana çıktığı bir program öneriyorum. Ama her kurumun kendisine özgün bir programı uygulaması her şeyden önemli. Bugün, bir an önce başlamalılar. Ne kadar erken bu zihniyete, bu anlayışa sahip olabilirlerse; o kadar geleceği kazanırlar diye düşünüyorum.”
ICF Dönüştüren Koçluk webinar serisinin yedincisi, AXA Sigorta İnsan Kaynakları, İç İletişim, İdari İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Esra Güller’in, katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi.
ICF Hakkında: Kuruluş amacı profesyonel koçluk sanatını, ilmini ve mesleğini ilerletmek olan ICF Global (Uluslararası Koçluk Federasyonu), 1995 yılından bu yana koçluk mesleğinin küresel liderliğini üstlenmeye devam ediyor. Koçluk mesleğinin standartlarını belirleyerek ve bağımsız unvanlama sistemi sağlayarak pek çok ülkede çalışmalar yürüten ICF’in Türkiye’deki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye de ülkemizde programlar ve standartlar oluşturarak koçluk mesleğinin güvenilirliğini sürdürmeye devam ediyor.
Esra Güller Hakkında: 1990 yılında çalışma hayatına öğretmen olarak başlayan Esra Güller, 2003 yılından beri AXA Sigorta’da görev yapmaktadır. Profesyonel hayata geçtikten sonra farklı pozisyon ve alanlarda çalışarak, kişiliğine en uygun olduğunu düşündüğü insan odaklı bu bölümü bilinçli şekilde tercih ederek yürümeyi tercih etmiştir. Halen AXA Sigorta’da İnsan Kaynakları, İç İletişim, İdari İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Ücretlendirme & Performans ve Yetenek Yönetimi, İşe Alım, Eğitim & Gelişim ve İç İletişim, İdari İşler ve bu departmanlara ait tüm birimlerin yöneticisidir. Güller, Gazi Üniversitesi, İngilizce Bölümü 1990 yılı mezunudur. Ankara doğumlu, evli ve bir kız çocuk annesidir.